Slik bruker du ferie- og skattepengene mest fornuftig

Like sikkert som at det regner i Bergen er det at skattemeldingen kommer i starten av april. Nå som sosiale medier har blitt vanlig over det ganske land, så vil man i denne perioden lese hyppig om personer som fikk «tilbake på skatten». Er du en av de «heldige» (som har betalt for mye skatt resten av året), så lurer du kanskje på hva du skal bruke pengene på.

Gjør man en undersøkelse blant nordmenn der man spør hva de skal bruke ferie- og skattepenger på, så er nok sparing langt ned på lista. Men har du kanskje noen lån som du kan bli kvitt hvis du fikk litt ekstra penger å rutte med denne sommeren?

Nedbetaling av forbrukslån

Forbrukslån og kredittkort er typer lån som koster – det er det ingen tvil om. Kostnadene behøver ikke nødvendigvis være så skremmende høye som mange tror, men du betaler banken hver eneste måned for at de lånte deg penger. Derfor vil det lønne seg å betale ned lånet så snart som mulig, og man kan når som helst betale inn større avdrag enn de vanlige månedlige avdragene.

Og det er naturligvis her ferie- og skattepengene kommer inn. Kanskje bør du i år vurdere en rimeligere ferie, og hvis du ble overrasket over å få 10 000 kroner tilbake på skatten, så bør disse om mulig prioriteres til nedbetaling av gjeld. Kanskje er det nok til å kvitte deg med hele MasterCard-regningen, noe som vil være befriende for de fleste. Eller for å korte ned nedbetalingstiden på forbrukslånet med flere måneder. Man får sjeldent en bedre anledning til å betale inn store avdrag enn når ferie- og skattepengene tikker inn på konto!

Spare – så slipper du å låne senere

Har man ikke forbruksgjeld, eller såpass lite gjeld igjen at man får nedbetalt lånet uten å svi av alle feriepengene, så vil sparing stå som det neste «anbefalte punktet». For det faktum at du ikke hadde spart opp penger tidligere var nok det som gjorde at du måtte ta opp et forbrukslån i utgangspunktet. Kanskje har man nå lært av dette, og setter av ferie- og eventuelle skattepenger på en sparekonto i stedet for å svi de av på ferie og moro med en gang pengene nærmer seg kontoen din.

Men hvorfor skal du spare, lurer du kanskje på? Her skal vi komme med noen gode grunner til at sparing absolutt er lurt:

  • Du har en buffer til uforutsette regninger (verkstedregninger, tannlege etc.)
  • Skulle du få lyst til å kjøpe deg noe, så har du sparte midler og slipper å låne
  • Å kunne vise banken at man har god evne til å spare vil være positivt hvis man skal ta opp boliglån eller andre typer lånefinansiering.

Konklusjon

Selv om det kan være fristende å unne seg en ekstra dyr ferie hvis man får igjen penger på skatten, så er det ikke nødvendigvis det lureste valget dersom man har forbruksgjeld.

Feriepengene kommer for mange nesten samtidig som skattepengene, og da kan det fort bli mye penger på konto.

Klarer man å sette av store deler av disse pengene til nedbetaling av gjeld, så har man gjort et meget fornuftig valg. Og man kan da potensielt kvitte seg med gjeld flere måneder før tiltenkt tid – noe som igjen sparer deg for mye penger.