En sunn husholdningsøkonomi krever lån med lav rente

Selv om gjennomsnittlig lånesum i Norge for forbrukslån ligger på godt over hundre tusen kroner, så er det slettes ikke alle som trenger å låne såpass mye. I mange tilfeller holder det med et lån på noen tusenlapper, kanskje under 5000 kroner. Det er ikke noe stort problem å skaffe seg et slikt lån, men med første øyekast kan disse smålånene virke skremmende dyre. Vi skal nå forklare deg hvorfor det nødvendigvis ikke er så dyrt.

Derfor koster ikke smålånene så mye

Jo lavere lånesummen er, jo høyere blir renten. Dette er nesten tilfelle for alle banker. Dette er rett og slett fordi at banken skal klare å tjene penger på lånene de tilbyr. Låner man så lite som 5000 kroner, så er de nødt til å ta en (tilsynelatende) høy effektiv rente for å rekke å tjene penger på de få månedene nedbetalingen varer.

Tar man et konkret eksempel på et lån på nettopp 5000 kroner hos Folkia, så vil dette gi en effektiv rente på 321 prosent. Det høres kanskje sinnsykt høyt ut, men med en nedbetalingsperiode på kun tre måneder vil ikke lånet ha kostet deg mer enn 1303 kroner ekstra. Fordelt over tre måneder blir dette kun 434 kroner i måneden. Og hvis man trenger penger akutt, så er vel dette en liten pris å betale?

Lån mer, få lavere rente

Er man opptatt av at renten skal bli lav, så kan man øke lånesummen. Men dette må være å gjøre det som kalles for en bjørnetjeneste. Dette fordi at nedbetalingstiden da vil bli lengre, slik at man vil betale renter i flere måneder.

Totalkostnaden for et forbrukslån vil da stige betraktelig, selv om renten prosentvis kanskje er lavere. Nettopp derfor er det viktig å heller regne på totalkostnader fremfor å kun fokusere på den effektive renten.

Behøver man ikke mer enn et lite lån på 5000 kroner, så er det altså det man skal gå for, uavhengig av om renten er høy eller ikke.

Det gjelder å se helhetsbildet

Selv om renten er meget høy i prosent, så betyr det ikke at totalkostnaden er urimelig av den grunn. Hvis nedbetalingstiden er kort og lånesummen liten, så vil dette gi en høy prosent. Her finner du en fin liste over ulike lånekalkulatorer som du kan bruke for å kalkulere kostnadene.

Trenger man et kjapt lån som ikke er så stort så vil det i mange tilfeller være verdt de ekstra hundrelappene banken krever i renter og gebyrer. Derfor er det viktig at man ikke henger seg alt for mye opp i den effektive renten.

Slik søker du forbrukslån i 2018

Er det lenge siden du søkte forbrukslån sist, eller har du kanskje aldri søkt om lån før? Uansett hvilken av disse beskrivelsene som passer deg, så kan vi fortelle deg at tidspunktet for å søke lån aldri har vært bedre. Ikke bare er rentenivået i Norge historisk lavt i 2018, men det har samtidig aldri før vært enklere å søke lån enn hva det er i dag.

Aldri vært raskere lån

Den største fordelen med å søke forbrukslån i 2018 kontra tidligere år, er det faktum at lånene aldri har blitt utbetalt raskere enn hva de blir i dag. Takket være de moderen datasystemene som forenkler hverdagen vår på mange måter, så er det en svært enkel prosess å søke lån. Det kan være lurt å benytte seg av en ekstern kilde når du skal sammenligne tilbudene. Selve søknaden fyller du ut gjennom noen tastetrykk på datamaskinen eller telefonen, og deretter er veien til utbetalt lån kort.

For de fleste lån på under 50 000 kroner kan utbetales samme dag som man søker om de. Man trenger heller ikke vente på at en kundebehandler i banken skal vurdere søknaden. Datasystemene gjør hele jobben automatisk på bare noen sekunder, takket være all den offentlige informasjonen som er lagret hos deg. I praksis betyr det at man i 2018 kan søke om lån på dagen!

Også vilkårene er gode

Med mindre man har bodd under en stein de siste årene, så har man nok fått med seg at den norske økonomien har gått dårlig.

Det har ført til en rekordlav styringsrente, som naturligvis har vært gunstig for de med boliglån og andre typer lån. Også renten på forbrukslån er i 2018 lavere enn hva den har vært tidligere, slik at hvis man skal søke lån, så er dette tidspunktet å gjøre det på.

Men hvor lav er egentlig renten for et typisk forbrukslån? Det er vanskelig å gi et eksakt svar på, ettersom det er mange faktorer som er avgjørende her. Blant annet din egen inntekt og økonomiske situasjon, men også hvor stort lån du ønsker og lengden på nedbetalingen. Kort oppsummert er dette avgjørende faktorer for lånet:

  • Hvor mye du tjener, alderen din og hvor mye gjeld du har
  • Hvilken bank du søker i
  • Hvor mye du ønsker å låne
  • Hvor lang tid du ønsker å bruke på nedbetalingen

Punkt nummer to her er spesielt viktig. Det er nemlig store forskjeller på renten fra bank til bank.

Bruk derfor god tid på å sammenligne priser, slik at du velger riktig bank i forhold til at du skal ha den laveste mulige renten. Her er det garantert mye penger å spare!

Hva skal til for å søke lån?

Kravene for å søke forbrukslån i 2018 er ikke noe strengere enn hva de har vært tidligere. Tvert imot, så er det enklere å få innvilget søknaden om lån nå kontra for bare noen få år siden. Dette står i stor kontrast til for eksempel boliglån, der innstrammingene har vært harde de siste årene.

Så lenge du har fast jobb eller fast inntekt, og ikke har noen betalingsanmerkninger, så får man som regel lån. Naturligvis må ønsket lånesum samsvare med den økonomiske situasjonen din.

Hvis du synes ovennevnte høres greit ut, så er det bare å finne frem BankID-brikken din. Å søke lån er nemlig en svært enkel prosess, der du bare fyller ut dine grunnleggende personalia, og bruker BankID for å bekrefte identiteten din. På denne måten kan du fullføre hele søkeprosessen på bare noen få minutter, og hvis du har valgt riktig bank kan du få pengene inn på konto i løpet av noen få timer. Her er det bare å hive seg rundt!